Parlament Riba

Međunarodni pozorišni ekološki projekat gostuje u Smederevu

Parlament riba” angažuje se zajedno sa učenicima osnovne škole na sprovođenju projekta koji ima za cilj sprečavanje zagađenja reka i mora

 „Parlament riba“ tokom svog putovanja Balkanom zaustavlja se u Srbiji. U Smederevu započinje međunarodni projekat u periodu od 15. do 17. novembra 2016. godine sa trodnevnim edukativno-kreativnim  i pozorišnim radionicama o očuvanju životne sredine u osnovnoj školi „Dr Jovan Cvijić“.

Specijalna izložba, koja se priprema zajedno sa učenicima OŠ ”Dr Jovan Cvijić” u Smederevu, a koja će biti izložena u Centru za kulturu Smederevo,  informiše bliže o  globalnoj opasnosti kojoj su širom sveta izložene reke i mora. Završni deo projekta u Srbiji biće izvođenje istoimene pozorišne predstave, koja će 25. novembra 2016. godine u 19.00 časova u Centru za kulturu Smederevo povesti male i velike posetioce  u svet Parlament riba”. 

Najnoviji izveštaji Svetskog ekonomskog foruma predviđaju mračnu budućnost: U 2050. godini količina plastike bi mogla prevazići kolilčinu ribe u svetskim morima. Trenutno više od osam miliona tona plastike završava u morima i rekama. Ovo odgovara približno jednom kamionu otpada po minutu, sa povećanom opasnošću za floru i faunu. Pre svega, hemikalije koje su sastavni deo plastike imaju negativan uticaj na morski lanac ishrane. Dugoročne posledice i uticaj na ljudsko biće još uvek nisu u dovoljnoj meri istraženi. Ipak, već sada je jasno da je neophodno zaustaviti dospevanje otpada u morski eko-sistem, kao i da se već postojeći otpad u morima mora smanjiti.

Međunarodni ekološki pozorišni projekat „Parlament riba“, EUCC  The Coastal Union Germany (EUCCD) i Kurtheater bitterfeld e.v. dessauroßlau želi da motiviše ljude u Evropi da, delujući u svom sopstvenom životnom okruženju, ispune svoju građansku obavezu, tako što će se aktivno angažovati protiv progresivnog zagađenja vode. Srž ovog projekta je razvoj komično-grotesknog, krajnje ozbiljnog pozorišnog komada za decu uzrasta od 8 godina pa naviše, u kome će se koristiti novi oblici obraćanja i nekonvencionalnog pristupa kako bi se prenosila nova saznanja kada se radi o zaštiti životne sredine. U svakom mestu u kome će se pozorišna predstava izvesti prethodno će  biti organizovana trodnevna pozorišna radionica za učenike osnovne škole sa temama očuvanja životne sredine.

U Smederevu radionice će se održati u periodu od 15. – 17. novembra u Osnovnoj školi „Dr Jovan Cvijić“ . Sve počinje u utorak, 15.11.2016. godine akcijom sakupljanja otpada, koju podržavaju Grad Smederevo i Javno komunalno preduzeće „Zelenilo i groblja“. Cilj ovih radionica jeste da se deca regiona, koja su uključena u projekat učestvovanjem u pozorišnoj predstavi i u javnoj povorci, upoznaju sa tematikom, da tako dobiju nova saznanja i prihvate nove sadržaje i stvore sopstveni pozitivni, emotivni pristup tematici. Kroz igru deca će naučiti da se telom i glasom izražavaju scenski, slikovito, plesno i muzikalno, da usvoje znanja o zagađenju vode i da razviju produbljenu svest o zagađenosti voda, kako bi i sami osetili potrebu da se ponašaju u skladu sa zahtevima očuvanja prirodne sredine.

U okviru radionica nastaju između ostalog priče, instalacije i još mnogo toga. Ovi radovi, eksponati, koje će deca sama napraviti od otpada, biće izloženi pre početka izvođenja pozorišne predstave u okviru putujuće izložbe „Čovek – otpad – more“, koja će biti napravljena u saradnji sa EUCC-D.

Smederevo Centre for CultureU Smederevu izložba će biti otvorena 18. novembra u 19.00 časova, u holu Centra za kulturu  Smederevo. Pozorišna predstava biće izvedena 25. novembra s početkom u 19.00 časova u Velikoj dvorani Centra za kulturu u Smederevu. U predstavi će učenici osnovne škole „Dr Jovan Cvijić“, učesnici radionica, imati male gostujuće uloge.

Istog dana (25. novembar) u periodu od 15.00 do 16.00 časova biće organizovana povorka gradom (parada) „Parlament riba“, zajedno sa partnerima iz škole „Dr Jovan Cvijić“, Centrom za kulturu Smederevo, smederevskim pozorištem „PATOS“ i podrškom lokalne samouprave. U okviru povorke skreće se pažnja na problematiku zagađenja vode.

Bliže informacije u vezi sa našim projektom i parternima možete videti na http://theparliamentofthefish.com/bks 

Raspored dešavanja u okviru internacionalnog ekološkog projekta ”Parlament riba” u Smederevu:

  • Edukativno-pozorišne radionice: 15. 11. 2016 – 17. 11. 2016. godine, OŠ ”Dr Jovan Cvijić” Smederevo, 8.00-12.30 časova
  • Izložba ”Čovek – otpad – more”: 18. 11. 2016.- 30.11.2016. godine, hol Centra za kulturu Smederevo; Otvaranje izložbe: 18.11.2016. godine, 19.00 časova
  • Povorka 25. 11. 2016. godine, centar grada, 15.00 – 16.00 časova
  • Pozorišna predstava ”Parlament riba”: 25.11.2016. godine u 19.00 časova, Velika dvorana Centra za kulturu Smederevo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.